През 2007 г. Петима български моряци са задържани за участие в

...
През 2007 г. Петима български моряци са задържани за участие в
Коментари Харесай

Българската следа в морския трафик на дрога през годините

През 2007 година

 

Петима български моряци са арестувани за присъединяване в интернационален канал за трафик на кокаин от Латинска Америка към Европа и Близкия изток. Нашенците са от екипажите на корабите " Петимата от РМС " и " Лиляна Димитрова ", а общото количество хванат първокачествен кокаин от цялата група по трафика, в която вземат участие и непознати жители, е 103 кг. Двата кораба – „ Лиляна Димитрова ” и „ Петимата от РМС ” - са свързани с канала, като единият е пътувал със стока към Европа, а другият е бил на територията на Бразилия на пристанище Паранагу.

 

На 1 декември в Бразилия са арестувани български жители, пренасяли 11 кг кокаин. Арестувани са и бразилски жители с общо 39 кг кокаин. В хода на продължаващата интервенция бразилската полиция е арестувала още 10 души, участващи в наркоканала, а на 6 декември е арестуван и българинът Орлин Николов Йорданов.

 

През 2012 година

 

Испанските управляващи арестуват 21 българи на транспортен съд с три тона кокаин. Агенти на Групата за специфични интервенции на испанската полиция са щурмували плавателния съд в намерено море - на към 80 км от брега на южния град Кадис. Задържани са 31 души, принадлежащи към интернационална мрежа за трафик на дрога с център Испания. Между задържаните има и българи, които най-вероятно са членове на екипажа на кораба, както и група колумбийци и галисийци, отговарящи за превозването на опиати и за последващата им продажба. Според полицейски източници, дрогата е била натоварена в Южна Америка и е пътувала за крайбрежията на Галисия, откъдето е трябвало да бъде превозена към Мадрид.

 

През 2018 година

 

През октомври 2018 година българин беше задържан на транспортен съд, пренасящ 1400 кг кокаин. Операцията на испанската Специализирана работа за битка с опиатите бе извършена взаимно с американската ДЕА. Натовареният с кокаин транспортен съд е арестуван в открити води в Атлантическия океан на към 1000 благи от Канарските острови. Той е трябвало да дебаркира на испанския бряг, а опиатът е бил предопределен за разпространяване в Европа.

 

През 2021 година


Трима български моряци са задържани с кокаин за близо 40 млн. $ край Западен Кейп в Южна Африка. Те били на български рибарски транспортен съд, оцветен в цветовете на родния трибагреник. Дрогата е била скрита в три отделения на риболовния транспортен съд. Наркотикът е бил разпределен в близо 1000 пакета. Говорителят на полицията в Западен Кейп Бриг Потелва разяснява, че акцията е била планувана. Те са имали информация, че риболовния транспортен съд с дрогата ще дойде и ще употребява пристанището за гара разпределителна, от която да трансферира опиатите към вътрешността на страната. Комисарят от Националната полиция военачалник Кела Ситоле е похвалил чиновниците си и е декларирал, че „ е сигурен, че всички задържани ще получат обективни присъди “.

 

Георги Камарашев

 

 

 

 

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР